Spa Summer Classic 2016

De Spa Summer Classic 2016 had alle ingrediënten die nodig waren voor een spectaculair raceweekend. De donderdag begon voor velen van ons plankgas met 45km/u op de snelweg de bergen op met een tempratuur van rond de 30 graden als je het geluk had dat er geen airco in de bus of vrachtwagen zat.

De omstandigheden op vrijdag waren ideaal voor de kwalificatie, droog en niet te warm. Met een startveld van bijna 30 auto`s was het NK GTTC goed vertegenwoordigd. De poletijd van 2:43.687 werd gereden door Nicky Pastorelli met de Ferrari 365 GTB 4 Daytona. Tweede werd Steve Dance met de Ford Capri RS 3100 en derde eindigde Nigel Reuben met zijn TVR Griffith 200. De krachten waren gemeten en de winnaars leken bekend. De zaterdag en zondag zouden echter alles behalve droog verlopen en de uitslag van de kwalificatie zei dan ook niets over het verloop van het verdere weekend.

ford-1
Steve Dance, foto racemini.nl

De zaterdag was het een lange dag wachten, omdat er pas rond de klok van 5 uur gereden werd. De hele dag was de lucht dreigend en af en toe viel er ook een regenbuitje. Tegen de tijd dat de startopstelling gemaakt moest worden was de baan nat, maar regende het niet. De keuze van de rijders was erg verschillend en zo eindigde een deel van het veld op regenbanden of profielbanden en de andere op slicks. De uiteindelijke juiste keuze bleken de slicks te zijn. De voorwaarde hiervoor was wel dat de eerste 3 rondes overleefd moesten worden aangezien het eigenlijk nog te nat / glad was voor de slicks. Door de komst van de zon droogde de baan snel op en kwam de baan naar de slick rijders toe. De winnaar was Steve Dance, tweede werd Nigel Reuben en derde eindigde Nicky Pastorelli. Wat meer naar achter in het veld waren de verschillen soms maar klein bij het vallen van de vlag. Jeroen Feijten met zijn Simca Rallye 2 wist Jack Poppelaars met zijn Ford Escort MK1 RS 2000 tot op 0,4 seconde te naderen. Ook het onderling verschil tussen Lex Proper en Pieter Boel was bij het vallen van de vlag slechts 0,3 sec.

Zondag ontwaakte men op het paddock pas laat op de dag aangezien er pas laat op de dag gereden moest worden. Ook het feit dat er de avond ervoor op veel plaatsen gezellig ge-bbqd werd hielp hieraan mee. De zondag leek droog te verlopen tot dat er 15 min voor de start van de wedstrijd een enorme hoosbui over het circuit trok. Alle auto`s waren inmiddels op de startopstelling gearriveerd op slicks. De ene na de andere auto besloot om toch de regenbanden te gaan halen wat resulteerde in een gecontroleerde chaos. Met de nodige hulp konden alle deelnemers toch op tijd opgesteld staan. Sommige auto`s namen de gok op slicks. Dit was de verkeerde keuze doordat de baan amper te rijden was door al het vocht. In het begin ontstond al snel een saftycar-situatie. Tijdens de race vielen er ook nog wat spetters en de baan droogde dan ook niet op. Hierdoor bleven de auto`s op regenbanden tot de laatste ronde het voordeel behouden. De klasse van de 1300 cc motoren blonk uit in deze natte omstandigheden. De combinatie, laag eigen gewicht, beperkte pk`s en een goede wegligging maakt dat alle drie de 1300cc auto`s uit de divisie II hoge ogen gooide. Jeroen Feijten eindigde 6e overall, Timo Span (op slicks) werd knap 11e met zijn Mini 1275GT en Paul Engel met zijn Innocenti Cooper 1300 wist ondanks een pitstop in verband met ontstekingsproblemen, van de laatste naar de 12e positie te rijden. Steve Dance won de race voor Ola Svendsen en onze regenkoning Thijs van Gammeren (die op  zaterdag nog een extra race had en tweede in de klasse werd tijdens de 3 uur van Spa samen met zijn vader).

_MG_7655
De staart van het veld voor de start van race 2, foto racemini.nl

Helaas waren er het weekend ook verliezers, zoals Rob de Laat met zijn Opel Ascona B 1900. Hij kreeg in de eerste wedstrijd een tik van Jeroen en moest de wedstrijd vroegtijdig staken. Bernard Dierick had geen goede start van zijn race jaar. Na een Lange blessure aan zijn hand kreeg de Mini Cooper S niet de gang en maakte motorproblemen hem het rijden onmogelijk.

Over het algemeen kunnen we tevreden terug kijken naar het weekend in de Belgische Ardennen en kijken sommige van ons alweer uit naar de volgende keer dat we deze mooie baan weer onveilig mogen gaan maken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.